Yaşam alanları ya da çalışma ortamlarında istenmeyen ses dalgalarının kontrol altına alınmasını sağlayan çalışmaların tümü, ses yalıtımı olarak adlandırılmaktadır. Bu sayede gürültünün dışarıdan içeriye ya da içeriden dışarıya giriş/ çıkışlarını önlemek mümkün hale gelmektedir. Ses yalıtımı çalışmaları, temelde 3 kategoride incelenmektedir. Bu kategorilerin ise kısaca şu şekilde açıklanması mümkündür:
Duvar Ses Yalıtımı: İnşaatı tamamlanmış ya da hala süren yapılarda uygulanması mümkün olan çalışmalardır. Bu işlemler için genel olarak önemli bir ses yalıtım süngeri olan Bondex kullanılmaktadır. Duvar ses yalıtımı etkisinin artırılması adına EPDM ağır ses yalıtım malzemesi ile birlikte kullanılması önerilmektedir. Bu sayede oda ses yalıtımı çalışmalarının en verimli şekilde sonuçlandırılması mümkün hale gelmektedir.
Tavan Ses Yalıtımı: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan son düzenlemeler dahilinde, belirli bir desibelin üzerindeki sesler için para cezası yaptırımı uygulanmaktadır. Bu durumu önlemek ve katlar arasında ses yalıtımı sağlamak içinse mutlaka tavan ses yalıtımı çalışmalarından yardım alınması gerekmektedir. Bu çalışmalar sırasında genel olarak duvar yalıtımı için kullanılan malzemeler kullanılmaktadır.
Zemin Ses Yalıtımı: Zeminden yankılanan ya da dağılan seslerin engellenmesi adına uygulanan çalışmalardır. Özellikle çalışan sayısının fazla olduğu işletmelerde ya da apartman dairelerinde zemin ses yalıtımı uygulamalarına sıkça başvurulmaktadır. Uygulama sırasında kullanılan ses izolasyon malzemesi özelliklerine bağlı olarak gürültülerin büyük oranda azaltılması mümkün hale gelmektedir.
Ses yalıtımı çalışmaları, yalnızca ses dalgalarının emilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Ancak ses dalgalarının eşit şekilde dağılması, yankılanmaması, anlaşılır ve net olması gibi taleplerin karşılanabilmesi için mutlaka akustik ses yalıtımı çalışmalarının uygulanması gerekmektedir.
Ses Yalıtımı Hangi Ortamlar İçin Neden Gereklidir?
Ses yalıtımı çalışmaları, tüm yaşam alanları ve çalışma ortamlarında uygulanabilen projelerdir. Bu sayede kişiler, çevreye karşı gürültü kirliliği kaynaklı rahatsızlıklar vermemek ve verilen rahatsızlıklardan etkilenmemek gibi faydalara sahip olabilmektedir. Dolayısı ile stres faktörlerinin azaltılması, huzurlu bir atmosfer oluşturulması, dikkat dağınıklığının önlenmesi, konsantrasyonun artırılması ve mahremiyetin korunması gibi avantajlardan yararlanılması mümkün hale gelmektedir.
Ses yalıtımı uygulamalarının avantajlarından yararlanabilmek için dikkat edilmesi gereken ilk nokta, ses yalıtımında kullanılan malzemeler ve uygulama yöntemleri konusunda tecrübeli firmaların tercih edilmesidir. Bu sayede en ekonomik fiyatlar karşılığında, en verimli izolasyonun sağlanması mümkün bir hal alacaktır.
Ses Yalıtımı Faydaları
Ses yalıtımı çalışmaları, hem psikolojik hem de fizyolojik sağlığın korunması açısından sayısız fayda sağlamaktadır. Bu faydaların ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:
İstenmeyen seslerin önlenmesi,
Stres ve sinir seviyelerinin düşürülmesi,
Çevreye verilen ve çevreden duyulan rahatsızlıkların önlenmesi,
Uzun süre maruz kalınan yüksek ses nedeniyle oluşan işitme kayıplarının engellenmesi,
Ses kayıtlarının daha kaliteli ve temiz şekilde tamamlanması,
Sükunetin sağlanması,
Konsantrasyonun artırılması,
Bireysel verimin yükselmesi,
Dikkat dağıtıcı unsurlar nedeniyle yaşanan kazaların önlenmesi,
Baş ağrısı ve zihin bulanıklığı gibi problemlerin önlenmesidir.
Ses yalıtımı çalışmalarının etkili sonuçlar sağlaması için doğru projelendirmelerin yapılması oldukça önemlidir. Ardından doğru ses yalıtım malzemeleri seçimi ile ideal çalışmaların tamamlanması mümkün olmaktadır.
Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Ses yalıtımı çalışmaları, temelde 7 adımda uygulanmaktadır. Bu adımlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
Taleplerin öğrenilmesi ve ihtiyaçların belirlenmesi,
Gerekli ses yalıtım tekniğinin belirlenmesi,
Uygulama sırasında kullanılacak ürünlerin belirlenmesi,
Sistemin oluşturulması,
Uygulama alanında gerekli altyapının hazırlanması,
Doğru teknikler ile uygulamaların yapılması,
Sonuçların kontrol edilmesidir.
Ses yalıtımı çalışmaları, profesyonel şekilde uygulandığı takdirde günlük yaşam kalitesinin önemli oranda artış göstermesine imkan tanımaktadır. Bu sayede kişiler, çok daha huzurlu ve sağlıklı bir yaşam alanına sahip olabilmektedir.
Ses Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?
Ses yalıtımın malzemeleri işlevine göre, monte edileceği bölgeye göre hammaddesine göre bile ayrılabilir, önemli olan sizin ne amaçla ses yalıtımın malzemesi tedarik etmek istediğiniz. Bizi arayarak veyahut web sitemizden size en uygun ses yalıtımımalzemeleri temin edebilirsiniz!
Ses İzolasyon Malzemeleri
İstenmeyen rahatsızlık veren gürültü seslerde ses izolasyonu uygulaması yapılır, ses izolasyonu tavan duvar ve zemine yapılmaktadır ses izolasyonu bunlarla sınırlı değildir, Ses izolasyonunu çalışma alanlarınız evleriniz de ofisleriniz oteller okullar kurumlarda çıkardığı veya oluşturduğu rahatsızlık verici ve istenmeyen seslerde uygulanan ses izolasyonu uygulaması ile artık huzura ve rahata kavuşa bileceksiniz. Ses izolasyonun yapımında dikkat edilmesi gereken önemli detaylar vardır , dikkat edilmesi gereken detaylar sesin çıktığı kaynak çıkan sesin size nasıl nereden ulaştığını doğru belirmektir. Belirlen işlemle yapılacak olan uygulamada düşük maliyetler gözünündü bulundurularak sizlere kalitesinden ödün vermeyen test raporları ve teknik sepekleri olan ses izolasyonu ürünlerle ses izolasyonu uygulaması yapılır.
Ses yalıtımı malzemeleri, uygulama alanları ve amaçlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Günümüzde en sık kullanılan izolasyon malzemelerinin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:
Akustik paneller ve süngerler,
Ses yalıtım paneli ve süngerleri,
Yüzer tavan panelleri,
Kanopi asma tavan panelleri,
Akustik paravanlar,
Masa seperatörleri,
EPDM ağır ses yalıtım bariyeri,
Bondex süngerler,
Bariyerli süngerler,
Şilteler ve takozlar,
Akustik kapı ve halılar,
Akustik yapıştırıcılar,
Ses yalıtım bandı ve süngerleri,
Basotect süngerler,
Ses yalıtım boyası çeşitleri,
Çeşitli akustik kabinlerdir.
Ses yalıtımı malzemeleri, uygulama alanının özelliklerine ve kişilerin ihtiyaçlarına bağlı olarak tercih edilmelidir. Aksi halde istenen sonuçların elde edilmesi mümkün olmayacaktır.
Ses Yalıtımı Nasıl Sağlanır
Ses yalıtımı yapıla bilmesi için sesin kaynağını ve sesin nereden geldiği belirlenmelidir, akabinde hangi malzemeler ve hangi yalıtım sistemi uygulanacak o belirlenir, sistem aşama aşama oluşur ve her aşama birbirini takip eder sistem içerisinde eksik olan bir aşama olursa yalıtımda alınacak olan verimli sonuç zayıflar.
Doğru ürün tercihi yanı sıra doğru uygulama yöntemi de bir o kadar önemlidir, her ses yalıtım ve izolasyonu malzemesi ile her sese uygulama yapılamaz, duvardan tavandan ve zeminden gelen seslerin gelen sese göre malzeme kullanımı ve uygulama bicimi vardır.