Asma tavan ses yalıtımı; iş, ev, daire, okul, hastane gibi alanlarda tavanlardan üst katlara geçen ses köprülerini engellemek ve kendi mekanınızda çıkan sesleri yutarak kontrol altına almak için yapılan bir akustik ses yalıtım uygulamadır. Bu akustik ses uygulamanın yapım aşamasında farklı akustik ve ses yalıtım malzemeleri tercih edilmektedir.
Öncelikle ses yalıtımı sağlayan izolasyon malzemeleri kullanılır, daha sonra istenirse akustik malzemelerle desteklenebilir. Başlıca ses yalıtım malzemeleri bariyerli bondex sünger çeşitleri ve epdm ağır ses bariyeri. Akustik yalıtım için akustik paneller ve taş yünü asma paneller farklı ortamlar için uygun olan bu malzemeler yüksek ses yutma kalitesine sahiptir. Telefon: 0216 592 06 11
Katlar arası ses geçişlerinde uyguladığımız tavan ses yalıtımı ürünlerimiz, uygulamalarımızda kullandığımız malzemeler, A sınıfı kalitede belgeli uzun ömürlü kullanım sağlayan ürünlerdir. Gerekli testlerden geçirilerek hizmete sunulmaktadır. Ses geçirmeyen bir tavan yalıtımı istiyorsanız, muhakkak epdm ağır ses yalıtım bariyerini birkaç kez kullanmalısınız. Ancak malzeme en yoğun ve kalın olacak şekilde hiç boşluk kalmayacak şekilde uygulanır. İnşaat akustiği uygulaması yapılmadan önce yapılacak olan alanın kuru, temiz ve nemli olmaması gerekir.
İlk adım olarak bariyerli süngeri sıvı solid bazlı sünger yapıştırıcısı ile yapıştırdıktan sonra hava boşluğu izolasyonda değerli olduğu için, galvaniz ya da karkas profille boşluk bırakılır. Profilin üzerine kauçuk ses yalıtım bandı uyguluyoruz. Bu işlem tamamlandıktan sonra bir kat alçıpan vidalanıyor, EPDM ağır ses bariyeri yapıştırılıyor ve ardından tekrar alçıpan vidalanıyor. Bu sayede sesin üst kata çıkmasını engelleyecek bir asma tavan ses yalıtımı sağlamış oluyoruz. Ancak bu yöntem her tavan için aynı değildir.
Bu karışık bir düzeni olan asma tavan sisteminin asma tavan ses yalıtımı ile oldukça basitleştiren bu sistem, fazlasıyla geniş bir alan bulmuştur kendine. Örneğin, eski inşaat sisteminde düşük döşeme yapılarak buraya gömülmek suretiyle gizlenen tesisat, arıza anında döşeminin kırılarak müdahale edilmesi gibi zahmet isteyen bir işlem gerektiriyordu. Asma tavan kullanımı ve tavan ses yalıtımı ile bunun gibi olumsuz durumlar ortadan kaldırılmıştır. Gelişmiş ülkelerde asma tavan kullanımı oldukça yaygındır. Örneğin, Fransa’da bir senede yapılan asma tavan 13,000,000 m2’yi bulmaktadır.
Seslerin yankılanmasını önlemek için kafe, ofis, sinema salonu gibi yerlerde, sesi kesen malzemeler kullanılır. Daha sonra da akustik sünger veya panel gibi kaplamalar yapılarak, mekanın ses kalitesi artırılır. Fakat, asma tavanı olan yerler veya kullanılmayan alanlar için asma tavan ses yalıtımı yapılmazsa, zamanla çalışanların sağlığı olumsuz etkilenebilir. Gürültü denetimini sağlamış olacağımızdan dolayı ortamlarınızda daha sağlıklı ve huzurlu bir çevre meydana gelecektir.
Asma Tavan Ses Yalıtımı Neden Yapılır
Asma tavan ses yalıtımı neden yapılır, günümüzde ev veya işyerlerinde oluşan ses yalıtım sorunlarının çözümüne oldukça etkili bir işlem olarak öne çıkmaktadır. Gerek iş yerlerinde gerekse evlerde yüksek ses seviyelerine bağlı olarak oluşan gürültü kirliliği, insanların rahatsızlık duymasına ve hatta stres yaşamasına neden olabilir. Bu tarz gürültü sorunlarının özellikle apartmanlarda, ev ve işyerleri arasındaki ses ve titreşim geçişleri komşular için rahatsız edici olabilmektedir. Asma tavan ses yalıtımının bu tarz problemlerle mücadelede büyük bir faydası bulunmaktadır.
Tavan ses yalıtımı, sadece ev ve işyerleri gibi işlevsel kullanım alanlarında değil, aynı zamanda stüdyo, sinema ve müzik odalarında da sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Bu sayede ses kalitesi arttırılabilir ve ideal bir ortam yaratılabilir. Tavan ses yalıtımı, günümüzde hem evlerde hem de işyerlerinde ses yalıtım problemlerinin üstesinden gelmek için etkili bir çözüm olarak kullanılmaktadır.
Asma Tavan Ses Yalıtım Malzemeleri ?
Asma tavan ses yalıtım malzemeleri etkili bir tavan ses yalıtım sistemi elde etmek için, bariyerli adepan veya bariyer bondex sünger, kauçuk ses bandı, katı yapıştırıcı, keçe ses bariyeri, alçıpan ve karkas gibi belirli malzemeler kullanılmalıdır. Ses yalıtımı için çeşitli kalınlıklarda bariyer bondex sünger mevcuttur. karkas ve alçıpan uygulaması ile birlikte asma tavan ses yalıtımının kalınlığı 9 ila 15 cm arasında değişmektedir. Bu yalıtım malzemelerine ek olarak, akustik hacim sağlamak için akustik paneller ve fiberglas paneller ve de akustik süngerler kullanılmaktadır. Ses seviyelerine yönelik alınacak aksiyonlar farklılık gösterecektir.
Tavanı alçaltacak ve alanın kullanışlılığını azaltacak aşırı malzeme kullanımından kaçınmak esastır. Örneğin konuşma ve televizyon gürültüsünü azaltmak için 43mm kalınlığında 120dns yoğunluklu bariyer bondex sünger üzerine tek kat alçıpan uygulaması yeterli olabilirken, bir stüdyo tavanı için 53mm kalınlığında 180dns yoğunluklu bariyer bondex sünger üzerine çift kat alçıpan arası epdm agır ses bariyeri gerekli olabilir. Asma tavan ses yalıtımının etkin bir şekilde sağlanmasında malzeme kalitesi ve işçilik kalitesi büyük önem taşımakta olup, Tasarım Akustik Mimarlık sertifikalı uygulama ekibi ile garantili işçilik hizmeti vermektedir.
Bariyerli Bondex Sünger ( 33mm 43mm 53mm 120dns 150dns 180dns )
EPDM Ağır Ses Bariyeri
Ses Yalıtım Bandı
Akustik Bağlantı Elemanları Yapıştırıcı
Taşıyıcı Karkas
Alcıpan
Akustik Mastik
Tavan Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır ?
Tavan ses yalıtımı nasıl yapılır, gürültü kirliliğinin artmasıyla birlikte özellikle evlerde önem kazanmıştır. Yüksek kaliteli ve sesi yüksek ölçüde kesen malzemelerin tercih edildiği işlemde, öncelikle ses seviyesi belirlenmeli ve uygun yöntem seçilmelidir. Tavan ses yalıtımı için kullanılacak malzemenin seçimi, kalınlık ve yoğunluğunun belirlenmesinden sonra, malzeme tavana yapıştırılır ve karkas monte edilir. Hava boşluğu bırakılarak, üzerine kendinden yapışkanlı kauçuk ses yalıtım bandı yapıştırılır ve alçıpan monte edilerek üzeri kapatılır. İhtiyaç halinde, ikinci kat alçıpan ve bariyer yapıştırma işlemi gerçekleştirilerek daha kuvvetli bir yalıtım sağlanır. Asma tavan ses yalıtımı, üst kattan gelen gürültüleri önleyerek ev yaşamında rahatlık sağlar. Ayrıca, akustik yalıtım uygulamaları da tercih edilebilir.
Üst Kattan Ses Gelmemesi İçin Ne Yapmalı? Üst Kattan Gelen Ses Nasıl Kesilir?
Ne yazık ki, Türkiye’de planlama aşamasında ses yalıtımı hala ihmal edilmektedir. Birçok kullanıcı ses yalıtımını inşaat tamamlandıktan sonra kendileri yapmayı tercih ediyor. Üst kattan gelen TV veya enstrüman sesleri, konuşma, çocuk veya evcil hayvan sesleri gibi gürültüler alt kat sakinleri için rahatsız edicidir. Üst kattan gelen istenmeyen sesleri engellemek için kullanılan bariyer akustik bondex sünger, keçe ses bariyeri, EPDM ses bariyeri ve sünger tava bazı ses yalıtım yöntemleridir. Yüksek kaliteli malzeme seçimi ve profesyonel işçilik %90’a varan ses azaltımı sağlayabilir.
Üst kattan gelen hava kaynaklı ses, bariyerli sünger tava veya alçıpan uygulamalı bariyerli bondex tava kullanılarak engellenir. Ancak üst katın zemininde yapılacak bir zemin ses yalıtımı ile ayak sesleri ve mobilya sürüklenmeleri engellenebilir. İnşaat aşamasında katlar arasında ses yalıtımı uygulanıyorsa, titreşimlerin duvarlara ve alt katlara ulaşmasını önlemek için şap dökülmeden önce üst katın zeminine kauçuk bir yastık yerleştirilmelidir. Zemin ses yalıtımı işleminin tavan ses yalıtımı işlemine göre daha ince olması tercih edilme sebeplerinden biridir.