Günümüzde yerleşim yerlerinin şehir merkezlerinde yoğunlaşması ve bu lokasyonlarda nüfusun hızlı şekilde artış göstermesi, çok katlı yapıların inşa edilmesine neden olmaktadır. Bu durum sonucunda ise hem yaşam alanlarında hem de çalışma ortamlarında gürültü sorununun oluşması kaçınılmaz bir hal almaktadır. Katlar arasında gürültü probleminin önlenmesi ise tavan ses yalıtımı çalışmaları ile mümkün olmaktadır.
Tavan için ses yalıtımı çalışmaları, inşaat halindeki yapılara ya da oturmaya hazır durumdaki dairelere uygulanabilmektedir. Aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan son güncellemeler ile birlikte, belirli saat aralıklarında ve uygun görülen desibel düzeyinin üzerinde gürültü yapan kişiler ya da firmalar para cezasına tabi tutulmaktadır. Bu nedenle yapıların inşaat halinde ya da tamamlanmış olmaları fark etmeksizin uygun yalıtım çalışmalarının yaptırılması büyük bir önem taşımaktadır.
Tavan ses yalıtımı çalışmaları, birden fazla kattan meydana gelen yapılarda ses geçirmezliğin sağlanması adına uygulanan projelerin geneline verilen addır. Bu çalışmalar sayesinde seslerin iç mekanda sınırlı kalması ve çevreden gelen seslerin izole edilmesi mümkün hale gelmektedir. Bu nedenle özellikle toplu yaşamın görüldüğü çok katlı binalarda önemli bir yere sahiptir.
Günümüzde alçıpan plakaların yaygın şekilde kullanılması, tavan ses yalıtımı çalışmalarının dekoratif şekilde yapılmasını mümkün hale getirmektedir. Bu sayede yaşam ve çalışma alanları gürültüden arındırılırken estetik bir görünümün elde edilmesi de mümkün olmaktadır. Tüm bu avantajlardan yararlanmak içinse mutlaka alanında uzman kişiler ve firmalardan yardım alarak en ideal tavan ses yalıtım malzemeleri ile uygulama tekniklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Böylece en uygun maliyetler karşısında en etkili sonuçların alınması mümkün bir hal almaktadır.
Tavan ses yalıtımı uygulamaları, henüz inşaatı tamamlanmamış olan yapılarda ya da halihazırda içerisinde bir yaşam kurulmuş olan iç mekanlarda hayata geçirilebilen çalışmalardır. İnşaat halinde olan yapılar için, her iki kat arasına doğru yalıtım malzemelerinin yerleştirilmesi gerekmektedir. Ardından tavan inşası başlatılmaktadır. Halihazırda yaşam alanı olan iç mekanlarda ise izolasyon malzemelerinin doğrudan tavana yapıştırılması ve üzerine alçıpan levhaların yerleştirilmesi gerekecektir. Daha sonrasında sıva ve boya işlemleri ile uygulama alanları kapatılmalıdır.
Tavan ses yalıtımı işlemleri sırasında öncelikle kat betonu üzerine akustik takozlar yerleştirilmektedir. Ardından 3 katmanlı bariyerli bondex adlı özel yalıtım malzemelerinin takozlar arasına yerleştirilmesi gerekmektedir. Son olarak alçıpan levhaların sabitlenmesi ile yalıtım işlemleri tamamlanmış olacaktır. Ancak dekoratif ve estetik bir görünüm sağlanması adına, kişilerin taleplerine uygun olacak şekilde sıva ve boya işlemlerinin yapılması da büyük bir önem taşımaktadır.
Tavan ses yalıtım malzemeler, temelde akustik takozlar ve bariyerli bondex olmak üzere iki temel üründen oluşmaktadır. Akustik takozlar, bağlantı aparatı görevini üstlenen malzemelerdir. Aynı zamanda tavanda oluşması muhtemel olan tüm ses köprülerinin kesilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Bariyerli bondex, 3 katmandan meydana gelen etkili bir ses yalıtımı malzemesidir. İlk katmanda bulunan 10 mm 150 dns bondex üzerine 3 mm epdm ağır ses yalıtım bariyeri yapıştırılmaktadır. Üzerine 20 mm 150 dns bondex uygulanmaktadır. Tüm katmanların toplam genişliği ise 3.3 santimetreye ulaşmaktadır. Bu sayede uygun fiyatlı tavan ses yalıtımı maliyeti ve etkili sonuçların alınması mümkün hale gelmektedir.
Özellikle geniş ve ferah iç mekanlarda etkili sonuçlar doğuran bariyerli bondex; yankı, yüksek ses, titreşim ve gürültülerin önlenmesini sağlamaktadır. Hassas bir malzeme olan bariyerli bondex, düşük ses dalgalarının tamamen kesilmesini sağlamaktadır. Yüksek ses dalgalarında ise ses geçirmezlik seviyeleri %80 oranında hizmet sağlamaktadır.
Bariyerli bondex: 3 katmandan oluşur. Birinci katmanda bulunan 10mm 150 dns bondex üzerine 3mm epdm ağır ses yalıtım bariyeri yapıştırıldıktan sonra 2cm (20mm) 150 dns bondex yapıştırılır totalde 3.3cm (33mm) genişliktedir. Bariyerli bondex daha çok ferah ve geniş ortamlar için tercih edilir, titreşimleri, yankıları ve ses gürültülerini önemli ölçüde aza indirgemekle birlikte çok hassastır bu sayede düşük ses dalgalarını tamamen yok edip yüksek ses dalgalarını ise %80 boyutunda indirgeyebilmektedir.
epdm ağır ses bariyeri: bu bariyer isteğe bağlı 2, 3, 4, 5, ve 6 mm kalınlıklarında her iki yüzü ya da tek yüzü keçe halinde 1’e 1 veyahut 1’e 10 rulo ebatlarında bulunabilmeniz mümkün.
Bariyerli akustik sünger : 100cm’e 100cm ebadında olup uygulanacağı noktaya göre22mm – 43 mm 53 mm 63mm kalınlıklarında üretilebilir.
Ses yalıtım takozu ve akustik takozlar : tavanda asılarak yapılacak uygulamalarda tercih edilen akustik ses yalıtım takozları bağlantı aparatı olarak kullanılırlar ve tavanla olan bütün oluşa bilecek ses köprüleri kesmek için
Bunlar ve bunlara benzer tavan ses yalıtım malzemelerini yapılacak konuma göre bizim ile beraber belirleyebilirsiniz.